Pelitilaohjaajan haastattelu

Bea Willman on nuorisotyöntekijä ja toimii Oulunsalon nuorisotalolla pelitilaohjaajana. Työnkuvaan kuuluu niin pelitilan yleisen siisteyden, sekä laitteiston ylläpito, kuin pelitilan sääntöjen ajantasainen päivitys sekä nuorten ohjaus laitteistoon kuin peleihinkin. Oulunsalon nuorisotalolla järjestetään erilaisia kilpailuja ja turnauksia peleissä, kuten Forza4, Minecraft ja CS:GO. Nuorisotalolla pidetään myös tietoiskuja ja visailuja aiheeseen liittyen, esimerkiksi pelien ikärajoista. 

Pelitilaohjaajan työssä kiinnostaa uusien asioiden tuomat haasteet, sekä uudenlainen tapa tavoittaa nuoria. Kun ohjaa nuoria verkossa, täytyy itse ohjaajana olla käytöksellään hyvä esimerkki nuorille, sekä puuttua huonoon käytökseen. Haasteita työhön tuo eri pelien ikärajat ja se miten nuoret saadaan mukaan pelaamaan. Pelitilaohjaaja tarjoaa nuorille kivaa vapaa-ajan tekemistä, pelikaverin, sekä luotettavan aikuisen.

Oulunsalon nuorisotalolla nuoret voivat pelata ikätasolleen sopivia pelejä. K-18 pelit ovat kaikilla nuorisotaloilla kiellettyjä. Suosituimpia pelejä ovat Fortnite, Minecraft ja CS:GO. Pelivuoro varataan ohjaajalta ja vuoron kesto on tunti, mutta keskeneräisen pelin voi pelata loppuun. Nuorten kanssa ollaan sovittu, että 20 minuuttia ennen pelitilan sulkeutumista ei aloiteta uutta peliä.

Bea kokee, että pelaamisesta on nuorille hyötyä. Nuorten kanssa esiin nousseita asioita ovat mm. kielitaidon karttuminen, reaktiokyky, tunne- sekä sosiaaliset taidot.  On tärkeää muistaa kuitenkin kohtuus kaikessa, niin pelaamisessa kuin muissakin harrastuksissa.

Parasta työssä on jatkuva uuden oppiminen, sekä tietysti pelaaminen ja nuorten kanssa yhdessä tekeminen. On tärkeää toimia hyvänä esimerkkinä nuorille.

Oulun nuorisopalveluiden pelitilat

Tykkääkkö nää pelata tai haluaisikko nää kokkeilla pellaamista?

Ympäri Oulua löydät kuudelta eri nuorisotilalta hyvin varustellut pelitilat. Tiloilla pääset tutustumaan niin peleihin, pelivalmennuksiin sekä osallistumaan järjestettäviin turnauksiin. Tiloilla sinulla on apunasi ohjaajat, jotka ohjaavat sinut tarvittaessa pelien saloihin sekä laitteiston toimintaan.
PS. Ohjaajista saat myös loistavaa peliseuraa!

Oulun nuorisopalveluiden pelitilat:

Haukiputaan pelitila 6 kpl pelitietokoneita
Maikkulan pelitila 8kpl pelitietokoneita
Myllyojan pelitila 6 kpl pelitietokoneita
Nuorten Bysis 10 kpl pelitietokoneita
Oulunsalon pelitila 7 kpl pelitietokoneita
Rajakylän pelitila 12 kpl pelitietokoneita

Laitteistojen tiedot, aukioloajat, pelitilojen säännöt sekä lisätietoja omasta pelitilastasi löydät seuraavasta linkistä: Nuorisotalojen pelitilat

Katso alta video Oulun nuorisopalveluiden pelitiloista tai katso se Youtubessa oheisesta linkistä: Oulun nuorisopalveluiden pelitilat

HEI ja vielä yksi juttu: Me myös striimataan! Jokaisella pelitilalla on oma Twitch-kanavansa ja striimejä pääset seuraamaan myös täällä Sohovassa!

Jos just sää olet kiinnostunut striimaamisesta ja haluaisit tulla mukaan striimaamaan tänne, niin olethan meihin yhteydessä.
Tapoja on kaksi:
Voit joko ottaa yhteyttä nuorisotilalla ohjaajaan
TAI
voit laittaa sähköpostia osoitteeseen .

Ohjaaja on apunasi ja tukenasi sisällöntuoton sekä -syötön kanssa ja välineistäkään sinun ei tarvitse huolehtia, sillä kaikki tarvittava löytyy pelitiloiltamme.

Ollaanhan pian yhteyksissä!

Girl Power-Fortnitea

Maikkulan nuorisotalon ohjaajat tarjoavat matalan kynnyksen GP-fortnite-iltoja. Kyse ei todellakaan ole mistään huipputason pelaamisesta tai kilpailusta vaan yhdessä opettelusta ja höpöttelystä, ja ehkä myös ohjaajien kärräämisestä. Toki kaikki nuoret sukupuoleen ja sijaintiin katsomatta ovat tervetulleita pelaamaan, ikärajojen puitteissa. Pääasia että pelaamista ei oteta liian vakavasti, vaan tarkoitus on, että tilaa on myös juttelulle ja uuden opettelulle.

On harmi, jos pelaamista ei uskalla kokeilla sen vuoksi, että kokee olevansa “liian huono” eikä siten uskalla tulla mukaan. GP-fortti on nimenomaan yhteisöllistä pelaamista, jossa kukaan ei ole “huono” eikä ketään jätetä yksin pulaan. Tai stormiin. 😉 Ohjaajat pitävät huolen ryhmässä käyttäytymisestä eikä toksisuudelle ole sijaa. Pelaamaan voi tulla koko illaksi tai vaan käväistä kurkkaamassa. Välillä pelejä myös striimataan Twitchiin, joissa ne näkyvät aina seuraavat pari viikkoa, tästä kuitenkin infotaan heti alussa peliin mukaan tulleita. Tililtä twitch.tv/maikkulannuorisotalo voi käydä halutessaan katsomassa pelejä ja höpinöitä.

Nuokkarilla on aikaisemmin ollut Girl Power live-ryhmä, joka nyt koronan vuoksi jäi tauolle. Tavoitteena onkin myös saada enemmän tyttöjä mukaan pelaamaan. Tyttöjen pelaaminen on lisääntynyt viime aikoina paljon, ja enenevissä määrin myös somesta löytyy striimaajia ja pelaajia, mutta kuitenkin tytöt ovat vähemmistöä. Esillä on ollut se, kuinka pelaajien on oletettu olevan poikia, tai pelatessa on koettu jonkinlaista häirintää tai mollaamista pelkästään sukupuolen perusteella. Näistä asioista on myös hyvä keskustella pelin tiimellyksessä.

Pelaamisen voi kokea olevan vastapainoa opiskelulle ja työlle, ja se voi auttaa saamaan ajatuksia hetkeksi muualle arjen kiireistä. Pelaaminen on hyvä kanava jutella kuulumisista ja vaikka löytää uusia kavereita, kontaktit kun on aika vähissä varsinkin näin korona-aikana.

Monelta nuokkarilta löytyy ohjaajista Fortniten pelaajia, eli rohkeasti vaan kaveripyyntöjä ja pelikutsuja menemään! Lisäinfoa löytyy nuokkareiden IG-tileiltä.