SUPERNATURAL – Oulun taidemuseossa

Näyttely oli vaikuttava kantaa ottavuudellaan ja realistisuudellaan. Ihmisiä esittävät teokset näyttivät niin aidoilta, että odotin niiden liikahtavan minä hetkenä hyvänsä. Teokset ja niiden taustatarinat olivat mieleenpainuvia sekä ajatuksia herättäviä. Näyttely sai miettimään tulevaisuutta maapallon ja täällä olevan elämän kannalta. Teokset olivat todella taidokkaasti tehtyjä ja tunteita herättäviä. Ne saivat ajattelemaan omaa asemaani ihmiskunnassa ja mahdollisuuksiani hidastaa ilmastonmuutosta. Näyttely sai miettimään vakavia asioita todella paljon ja toisaalta tuntemaan eräänlaista ahdistusta elämää koskevan kehityksen mahdollisuuksista.

Taideteos taidemuseossa. Kuvaa naista mustassa minimekossa vaalenapunaisella taustalla.
Andro Wekua, Nimetön

Kahdessa teoksessa oli keskustelevia ihmisiä ja heidän kasvoissaan näkyi liikettä ja ilmeitä. Daniel Glaserin & Magdalena Kunzin yhteisteos Minä olen toinen oli todella taidokkaasti tehty kuvaamaan eri ammatteja edustavien välistä keskustelua, jossa keskustelu ei ollut dialogista. Teosta katsoessaan piti muistuttaa itseään siitä, että henkilöt eivät olleet oikeita, vaikka heidän katseensa tuntuivat tuijottavan minua välillä suoraan silmiin ja heidän ilmeensä olivat aidon tuntuisia. Kokemus oli uskomaton, ja tämä oli yksi minulle mieluisimmista töistä koko näyttelyssä. 

Näyttely sai aikaan minussa eri tunteita, kuten pelkoa, surua, iloa ja hämmennystä sekä ehdottomasti inspiroitumista. Osaan töistä oltiin hyödynnetty teknologiaa, kuten robotiikkaa, josta pidin kovasti.  Robotiikka elävöitti työt uudenlaiseen muotoon. Näyttely herätti minussa paljon ajatuksia luonnon ja ihmisten asemasta tulevaisuudessa.

Taideteos. Mustavalkoinen kuva, jossa parrakas mies istuu lavalla päällään muovinen takki.
 Goshka Macuga, Ihmisen pojalta, joka söi kirjoituskäärön.

Töissä näkyi eri tekniikoita ja jokaiselle katsojalle varmasti löytyy jotain mielenkiintoista. Vaikka ei olisi taiteen ystävä, näyttelyn aihe koskettaa jokaista ihmistä. Mielestäni taide on yksi hyvä keino ottaa asioihin kantaa ja sillä voi helposti osoittaa omia tunteitaan ja välittää niitä katsojalle. Taide yhdistää ihmisiä ja kiinnostaa eri ikäisiä ja erilaisia ihmisiä. Näyttely tarjosi tietoa taiteen kautta ilmastonmuutoksesta ja muista tulevaisuuden yhteiskuntaan liittyvistä asioista, jotka käsittelevät koko maapalloa ja sen asukkaita.

Taideteos. Mustalla pohjalla sinininen kasa tuhkaa.
Anna Estarriola, Ihmisen tuhka on 3.5% ruumiin painosta, olen tilannut omat tuhkani sinisenä, haluan olla kuuhun asti ulottuvaa sinistä tähtisumua.

Näyttely oli upea ja inspiroiva teosten ja sanomansa takia. Se on yhä mielessäni vaikuttavuuden vuoksi. Voisin käydä ihastelemassa näyttelyä vielä uudestaan ja katsoa sitä taas uusista erilaisista näkökulmista. Suosittelen Supernatural-  näyttelyä jokaiselle.

Näyttely on esillä Oulun taidemuseossa 29.5 – 17.10.2021. 

Unihatun kirjoittelua

#supernatural

#oulunluuppi

#ouluntaidemuseo

Saattaisit tykätä

Ei näytettävää sisältöä.