Tee tuo mielenrauhaa

Moni tarttuu aamulla ensimmäisenä kahvikuppiin ja täyttää sen tummalla elämännektarilla. Suomalaiset ovat tunnetusti kovaa kahvikansaa, mutta entäpä teekansaa? Mistä Oulussa saa hyvää teetä, tai mikä laatu sopisi parhaiten opiskeluun?

Tee juontaa juurensa Kiinaan, jossa sitä alunperin juotiin rohtona, hauduttamisen salat opittiin vasta paljon myöhemmin. Tee valmistetaan camellia sinensis-nimisestä kasvista. Mustaa, vihreää ja valkoista teetä varten pensaan ylimmät lehdet käyvät läpi monta eri työvaihetta mm. poiminnasta ja nuudutuksesta aina pakkaamiseen asti.

Kävin maaliskuussa 2019 Sri Lankassa Handunugodan teeviljemillä, jossa pääsin tutustumaan teen valmistustapoihin lähemmin. Tilalla viljeltiin ennen kahvia, ja siellä tuotetaan myös pippuria ja kanelia. Teeviljelmällä toimii myös yli 140 vuotta vanha teemuseo, jonka laitteilla vieläkin mm. rullataan ja lajitellaan teelaatuja. Laadukasta teetä poimitaan ja valmistetaan pitkälti käsin, vaikka erilaisia laitteita olikin apuna. Opas kertoi meille paikan historiasta ja lopuksi saimme tutustua myymälän tarjontaan, josta tarttui mukaan mausteiden lisäksi myös ikimuistoista teetä. Sri Lankalla on värikäs siirtomaahistoria ja törmäsin reissun aikana eri tavoin valmistettuun teehen.

Aasiassa teekulttuuri on erilaista ja historian sävyttämää, Kiinalla ja Japanilla on pisin historia erilaisiin teeseremonioihin liittyen. Seremonioissa on tarkasti määritellyt valmistustavat aina koristeita ja makeisia myöten.

Irtoteetä

Mutta millaista on oikein valmistettu tee? Suomessa pöytään kannetaan usein pussiteetä maidon ja sokerin kera, vaikka oikeaoppisesti teetä ei tulisi maustaa ollenkaan. Eron irtoteen ja pussitetun välillä maistaa sekä haistaa. Teetä verrataan usein viiniin ja parhaimmillaan se on oikea aistinautinto. Juoman väri, maku ja tuoksu lumoaa. Teen valmistuksessa on tärkeää oikean asteinen vesi laaduista riippuen. Keskimääräiset haudutusajat ovat mustalle teelle 3-6 min, vihreälle teelle 1,5-3 min ja valkoiselle teelle 4-6 min. Oikeanlainen valmistaminen ei vaadi paljoa välineistöä, teepannu, siivilä ja ajastin riittää. Tärkeintä on että teepannu on neutraalia materiaalia, kuten posliinia tai lasia. Teepallosta voi hiljalleen siirtyä siivilään ja ajastimena voi käyttää vaikka kännykän kellosovellusta.

Millainen tee sopisi parhaiten opiskelun tai työkiireiden keskelle? Teellä on sekä piristävä että rentouttava vaikutus, eniten kofeiinia on mustassa teessä. Vihreä ja valkoinen rauhoittavat parhaiten, mutta kokeilemalla ja maistelemalla löytää itselleen sopivimman laadun.

Entä mistä Oulusta löytää parhaimmat teet? Vannoutuneen harrastajan mielestä parhaimmat valikoimat ovat PikkuPandassa ja Kofeiinikomppaniassa. Molemmista paikoista teen saa halutessaan mukaan omaan astiaan. Irtoteestä ei synny myöskään roskaa, eikä sen mukana tule juoneeksi mikromuovia. Suomalaisistakin alkaa hiljalleen tulla teekansaa. Mediassa näkee entistä enemmän syventäviä artikkeleita erilaisista teehuoneista ja katukuvaan ilmestyy enenevissä määrin erilaisia kivijalkaliikkeitä, joissa perehdytään ja opastetaan tämän juoman saloihin. Tärkeintä teessä ja sen juomisessa on seesteinen mieli. Miten olisi kupillinen?

#tee

#mielenrauha

Saattaisit tykätä

Ei näytettävää sisältöä.